Visum Bezwaar ongegrond? Uw visum advocaat kan namens u beroep aantekenen bij de rechtbank.

 

Het beroep moet binnen 4 weken worden ingediend. Stuur een kopie van de beslissing op bezwaar naar uw visum advocaat. Na ontvangst zal er beroep worden aangetekend. Dit gebeurt eerst met een inleidend beroepschrift Hierin legt de advocaat uit dat er beroep wordt aangetekend. Ook vraagt de advocaat om een kopie van het volledige dossier.

Als het dossier binnen is, gaat de advocaat over tot het opstellen van de gronden van het beroep. Dit zijn de redenen waarom u vindt dat het bezwaar onterecht ongegrond is verklaard.

 

Het bezwaar wordt vaak ongegrond verklaard om de volgende redenen

   De sociale en/of economische binding met het land van herkomst is onvoldoende aangetoond;

   De aanvrager is jong, ongehuwd en heeft geen kinderen;

   De herkomst van geldbedragen op de bankrekening is niet aangetoond;

   De band tussen de aanvrager en de referent is onvoldoende aangetoond.

 

Kosten

Sinds april 2017 is het niet meer mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen voor een procedure tegen de afwijzing van een visum dat slechts bedoeld is voor vakantie en/of familiebezoek. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt er een toevoeging verleend en betaalt u mogelijk de laagste eigen bijdrage van €159,-. Informeer naar de mogelijkheden.

Komt u wel in aanmerking voor een toevoeging, dan vraagt de advocaat namens u een toevoeging aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad toets aan de hand van het inkomen van de aanvrager of een toevoeging kan worden verleend. Het inkomen ligt vrijwel altijd lager dan het gemiddelde inkomen in Nederland. U betaalt daarom mogelijk slechts een eigen bijdrage van €159,-

Naast de advocaatkosten (eigen bijdrage) betaalt u de rechtbank ook €178,- griffierecht.

 

Wanneer ontvang ik een uitspraak

De zaak wordt mondeling op zitting bij de rechtbank behandeld. Uw visum advocaat staat u tijdens de zitting bij. De rechter doet binnen 6 weken uitspraak. Het komt nog weleens voor dat de rechtbank de termijn uitstelt met 6 weken.

 

Beroep gegrond

Het beroep is gewonnen als de rechtbank het beroep gegrond heeft verklaard. De rechtbank vernietigt de beslissing op bezwaar. De zaak wordt na een vernietiging weer in bezwaar behandeld. De IND dient in dat geval opnieuw een beslissing te nemen op bezwaar. In visumzaken worden beroepen vaak gewonnen wegens schending van de hoorplicht. De IND heeft de plicht om u in bezwaar te horen. In vrijwel alle visumzaken wordt er onterecht geen hoorzitting gehouden.

 

Uw visum advocaat

Advocaat Noordzee
Cynthia Noordzee is oprichter en eigenaar van Noordzee Advocatenkantoor. Zij is als advocaat gespecialiseerd in visumzaken. Zij heeft als beslismedewerker bij de IND gewerkt. Cynthia heeft vele visumzaken in bezwaar en beroep tot een goed einde kunnen brengen.